Svetislav Verkić i ove sezone stub Vojvodine (©Starsport)
Svetislav Verkić i ove sezone stub Vojvodine (©Starsport)

INTERVJU - Svetislav Verkić: Dok se ne udvostruči budžet, Voša nema čemu da se nada u Evropi

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.04.22. | 12:34

“Čim izađete u bilo koji evropski kup, već posle prva dva, tri kola dolaze ekipe koje imaju ozbiljne budžete i igrače”, istakao je golman Novosađana

Lale uveliko hlade šampanjac. Pobedom nad Partizanom, izabranici Borisa Rojevića napravili su možda i presudni korak ka devetoj uzastopnoj, a desetoj jubilarnoj tituli prvaka države. Novosađani su trenutno usamljeni na prvoj poziciji, jedini su sa maksimalnim učinkom, a pobedom nad Metaloplastikom u Šapcu danas od 19 časova završili bi gotovo sav posao kada je reč o šampionu domaćeg prvenstva.

Sjajnim bravurama na golu i ove sezone Lale je na prag nove šampionske titule doveo kapiten tima Svetislav Verkić, pa bi veteran Stare dame uskoro mogao da podigne i jubilarni deseti pehar.

Izabrane vesti

Naša očekivanja su uvek najveća, tako da želimo pobedu protiv Metaloplastike. Poraženi smo od njih u Kupu, ali se tada igraju dve utakmice u dva dana i pobeđuje ekipa koja je u kompletnijem sastavu. Mislim da su oni imali više sreće, a mi smo prokockali naše izgledne prilike. Nismo previše žalili za tim mečom, a današnja utakmica pokazaće da li je to bila slučajnost ili ne. U ovaj duel ulazimo u mnogo kompletnijem sastavu nego što je bio slučaj u prethodnim utakmicama. Idemo po pobedu posle koje bi 99 odsto završili sezonu kao šampioni“, kaže kapiten Lala Svetislav Verkić za Mozzart Sport.

Novosađani su se mnogo mučili sa povredama ove sezone, ali su veću minutažu dobili mladi igrači.

Ovo je jedna horor sezona i jedva čekam da se završi. Imali smo zaista mnogo problema i sa koronom i sa povredama. Ipak, izgleda da će se završiti uspešno. Nećemo je završiti sa duplom krunom, ali najbitniji je pehar namenjen prvaku Srbije. Takođe, dobra stvar je što su se nametnuli neki mladi momci kao što su Luka Rogan, Simo Šijan, Nikola Kovačević, koji su maksimalno iskoristili šansu i pokazali da na njih treba računati ubuduće. Mislim da Voša treba da se osloni na snage iz svojih redova i da nije potrebno dovoditi mnogo igrača sa strane“.

Verkić je igrao u najjačoj ligi na svetu – nemačkoj Bundesligi, gde je branio boje Melsungena i Ajzenaha.

To je vrhunac karijere. Ono što je u košarci NBA liga, to je u rukometu Bundesliga. Tamo se mnogo više napreduje kroz treninge i utakmice. Svaki meč u Nemačkoj je derbi i svako svakog može da pobedi“.

Upravo u nemačku Bundesligu na kraju sezone odlazi Vošin desni bek Jovica Nikolić.

Njegov odlazak biće veliki problem za Vojvodinu. Pozicija desnog beka je veoma specifična i potrebno je naći kvalitetnog levorukog igrača. Moraće se dovesti adekvatna zamena Jovici Nikoliću, a to će biti veoma teško jer na tržištu nema ni na vidiku kvalitetnog igrača kao što je on. Verujem da će on u Bundesligi ostati celu karijeru i da će preći u još bolji tim od Veclara“.

Kada je reč o većem iskoraku u Evropi, Verkić smatra da Voša nema šta da traži sa trenutnim budžetom.

"Realno, za Evropu treba mnogo veći budžet. Čim izađete u bilo koji evropski kup, već posle prva dva, tri kola dolaze ekipe koje imaju ozbiljne budžete i igrače. Pokazao je to i Kup EHF, čiji smo učesnici bili dve, tri godine unazad. Tu već u trećem kolu dođe neki tim iz Nemačke, Francuske, Danske protiv kojeg bukvalno nemaš šta da tražiš. Ove godine smo igrali sa Šafhauzenom. U prvoj utakmici smo ih iznenadili i pobedili, ali smo posle poraza u drugom meču eliminisani. Dok god barem ne udvostruči budžet, Vojvodina nema šta da traži u Evropi“.

18.00: (2,85) Brest (8,00) Đer (1,60)

Gotovo celu deceniju Vojvodina nema pravog konkurenta u borbi za titulu u srpskoj ligi.

Poslednjih sedam, osam godina Vojvodina dosta ulaže u rukomet i dovodi strance. To je ono što po mom mišljenju donosi prevagu. Četiri godine sam u klubu i svake godine smo imali nekoliko stranaca u ekipi. U proteklih par godina realno nismo imali pravog konkurenta u prvenstvu. To je svakako i problem jer da imamo četiri ili pet klubova koji su ravnopravni, sigurno bi bilo i više igrača u reprezentaciji iz domaće lige...“

A možda i više publike na tribinama?

Ovde sam igrao u vreme SR Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore i tada su bile posećene hale. Međutim, kad sam se vratio u Vojvodinu, situacija se promenila. Recimo u Nemačkoj ili u Francuskoj, svuda se ulaz plaća i hale su pune jer ljudi imaju naviku da posećuju rukometne utakmice. Kod nas je ulaz besplatan i opet ne možemo da napunimo halu čiji je kapacitet dve hiljade mesta. Da li je razlog tome neuspeh reprezentacije ili klupskog rukometa, u to ne bih ulazio, ali svakako da to fali rukometu. Uvek je lepši osećaj kada se igra pred punim tribinama“.

Bivši reprezentativac Srbije veruje da dolaze bolji dani za srpski rukomet sa selektorom Đeronom.

Deluje da se srpski rukomet pomerio sa mrtve tačke. Pričao sam sa mnogim reprezentativcima i svi ističu da je Đerona uneo novi sistem igre, u kome su se pronašli. To daje rezultate što je najvažnije. Pobedili smo u dve utakmice Sloveniju, a do pre dve godine bila je misaona imenica da ih pobedimo usred Slovenije. Sad smo to učinili tamo pred punim tribinama, a i u revanšu odigrali odlično i plasirali se zasluženo na Svetsko prvenstvo“.

Ugovor s Vošom ističe mu na leto. Ne zna da li će ostati u Staroj dami, ali ne namerava da okači patike o klin.

Imao sam prvobitno plan da završim karijeru, ali sam odlučio da igram još. Ne bih da pričam mnogo pre vremena o bilo čemu, ali još uvek ne planiram u penziju. U junu punim 41. godinu, ali osećam se dobro i imam volju da i dalje branim. Videćemo da li će to biti u Vojvodini ili u nekom drugom klubu“, zaključio je iskusni Svetislav Verkić.

Piše: Aleksandar MILOŠEVIĆ

SUPERLIGA SRBIJE

PLEJ-OF - 10. KOLO

Subota

18.00: Radnički K. Dinamo P.

19.00: Metaloplstika – Vojvodina

19.00: Rudar K. Partizan

19.00: Šamot - Dubočica

PLEJ-AUT - 13. KOLO

Petak

Jugović – Proleter 30:30 (14:14)

Subota

18.00: Crvena zvezda – Spartak

20.30: Obilić – Železničar



tagovi

RK VojvodinaARKUS ligaRukometna superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara